Högtid eller lågtid? Familjerådgivare kåserar om julen.

Novemberlördag. Gråkallt ute. Kalle sitter ensam kvar vid middagsbordet en stund efter maten. Efter en verbal konflikt med partnern har han valt att sitta kvar för lite eftertanke och reflektion. ”Nu börjar det lacka, inte ur, men mot jul. Typiskt att det ska behöva bli bråk om något som ska ha frid med sig”, tänker Kalle.

Kalle funderar på vad som gjorde hans partner så upprörd. ”Kanske det var förslaget att ha julmiddagen ute på restaurang för att slippa stå vid grytorna både före och efter julmiddagen som fick partnern att gå i taket? Att Kalle hoppades på att slippa svärmors lutfisk en gång för alla? Inte lätt att veta vad som egentligen tände till mellan dem i relationen. Utan dialog är det inte lätt att förstå. Ibland kan det koka över” tänker Kalle.

För några år sen gick paret i parrådgivning. Detta efter att situationen hemma blivit allt mer infekterad, inte minst då barnen börjat reagera på de ständiga konflikterna som tog mer och mer plats istället för den positiva dialogen med det ljusa tonfallet som de haft tidigare i förhållandet. Nu känns det mesta mörkt och lite kyligt. Ungefär som hösten i sin novemberskepnad. ”Kanske är vi mer påverkade av ljusets frånvaro än vad vi kanske kan tro”, filosoferar Kalle. ”Vad var det terapeuten på parrådgivningen försökte förmedla?” ”Just det, det var det där med att försöka ta Time Out när dialogen håller på att spåra ur”, reflekterar Kalle vid sitt halvt urdruckna riojaglas. Det kanske var det som hände, att Astrid tog någon form av Time Out, kanske är det därför han nu sitter ensam vid sitt bord? Astrid bara drog, stack sin väg och sa inte ens det magiska ”Time Out”, än mindre angav hon någon tid då hon skulle vara tillbaka. Vad svårt allt kan bli, på nolltid. Ingen tillfällighet att det kan bli krig på olika ställen runt om i världen, speciellt när det kan bli såhär i ett förhållande där vi inte ens är så värst religiösa eller politiskt aktiva”, funderar Kalle vidare i sin inre dialog med sig själv.

Kalle tänker klart innan han somnar i soffan: ”Alla förväntningar och behov som ligger i luften, som kanske inte alltid uttalas… man borde fasen skicka ut en enkät till hela släkten, där alla som ska fira tillsammans, eller inte, får tycka till om sina egna olika behov och förväntningar, kanske vore på sin plats med en Jule-enkät?” tänker Kalle vidare innan han somnar, dock lite orolig över var Astrid tog vägen…

”Familjerådgivarreflektioner”; -Ja, så här kanske det kan se ut i hem i Sverige en novemberlördag. Oavsett vad konflikten handlar om önskar vi terapeuter stödja par att kunna hantera sina konflikter på olika sätt. Ett sätt är Time-Out-metoden, ett annat sätt är att stödja par att komma in i dialog, att utveckla dialogen för att bygga förståelse. Jul. Bara ordet kan vara laddat på olika sätt. Högtidernas högtid? Oavsett hur julen kommer tillbringas eller firas överhuvudtaget, tror jag att vi alla kan vara överens om att den högtiden kan vara laddad på olika sätt. Förväntningar och behov kan se väldigt olika ut. Kan man vara överens om att man inte är överens? Någon kanske inte firar högtider alls, oavsett skäl. Behöver man skäl för ofirande av julen? Hursomhelst, att dialogisera förväntningar och behov vad som än står för dörren, på ett tidigt plan, brukar vara en bra idé tror vi terapeuter. Att tillåta andra ta del av vad mina förväntningar är, på ett transparent sätt, i dialogform. Att se olikheter och likheter. Tillsammans. Prata till punkt.

Att tänka till kring vad som kan främja dialog så här i novembertider kanske kan vara ett mjukt paket.  Tid har betydelse. Dagsform likaså. Ska man behöva föra anteckningar kring vad som sägs, vem om vad, i sitt eget hem? Ja, kanske det, tillsammans? Det gör ju terapeuten. Fast inte hemma hos andra kanske. Tonfall, kan den ha den någon inverkan? Handlar allt om attityd? Nja, inte allt, men någon forskare har kommit fram till att ca 7% av det som sägs i en dialog, bara 7%, är orden, resten är exempelvis tonfall, närhet-avstånd, blickar, kroppspråk, ansiktsuttryck, känsla av närvaro mm. Tål att tänka på. Är det hög tid eller låg tid att tänka till kring sådant? God fortsättning önskar vi familjerådgivare!